IMG_7689

Een jaar in Azië

IMG_7689

Een jaar in Azië

Eergisteren was het precies een jaar geleden dat we in Singapore arriveerden, met slechts een paar tassen bagage. Na een paar dagen rondkijken en zakelijke dingen regelen, kwamen we aan in Yangon, onze homebase. Na een week uit de koffer geleefd te hebben hadden we al snel een kleine bungalow gevonden, in het kleurrijke Yankin Township. Van hier uit hebben we gewerkt, onze afspraken gemaakt, BBQ’s met vrienden gehouden, geskyped met Brabant en Zeeland, groente verbouwd, gesport en de buurt verkend. Al snel werd dit ons “tweede thuis”, waar we graag weer naar terugkeerden na onze vele reizen.

Gemiddelden waren we nooit langer dan 4 weken aaneengesloten in Yangon.
Het meest reisden we natuurlijk in het bijzondere Myanmar, met zijn vele gouden tempels, vriendelijke bevolking en bonte mix van culturen en minderheden. Hoogtepunten waren: het leven op het water van Inle Lake, de Boeddhabeelden in de grotten van Monywa, het afgelegen Mrauk U, de trein over het torenhoge Goteik viaduct, de Padaung stam in Kayah State, en natuurlijk de terugkerende weekendjes aan de exotische kustlijnen van Ngwe Saung en Dawei.

Maar, gaat er iets boven Birma en is er meer dan Myanmar? Natuurlijk. Uiteindelijk was Yangon voor ons niet alleen een thuis in Myanmar, maar ook het vertrekpunt voor het bezoeken van andere landen in Azië. Zo hadden we een schitterende vakantie in Maleisië, een rondreis met veel culturele hoogtepunten in Yunan (China) en Tibet, een spectaculaire skivakantie in Zuid-Korea, twee visa-runs naar Thailand (waarvan één per boot) en een weekje relaxen in Phuket. Minke ging tussendoor nog een weekje duiken in Indonesië, en ik had nog een business-trip naar Bangkok.
Ook kwamen Minke’s ouders langs en diverse vrienden, met wie we ook mooie trips maakten. Tussendoor vermaakten we ons met wedstrijdzeilen bij de Yangon Sailing Club, Bando (een traditionele Birmese vechtsport), zwemmen bij Kokine Swimming Club, fotograferen en fietsen in en rond Yangon. O ja, Minke richtte ook nog een duikclub op met een paar Birmezen.

Hebben jullie ook nog gewerkt? Hoor ik jullie vragen. Natuurlijk. Het geld moet immers ergens vandaag komen. We hebben alleen minder uren gedraaid dan normaal, gewerkt op de raarste tijden en vanaf de gekste plekken. Minke scoorde enkele goede internationale contracten en ik richtte uiteindelijk een eigen communicatiebureau op, in Yangon. Maar uiteindelijk is dat allemaal bijzaak. Werk is niet waarom we hier naar toe gekomen zijn. De A van Azië werd voor ons symbool voor de A van Avontuur. Dat avontuur is gelukkig nog niet voorbij. We hebben nog wat mooie klussen voor de boeg, Minke gaat nog duiken in de Archipelago en we gaan samen nog een vriend bezoeken in Chiang Mai (Thailand). Er staat nog een business-trip naar Singapore gepland en we gaan toch nog een keertje naar het strand van Ngwe Saung, om het af te leren.
Nu we dit schrijven zijn we op weg terug vanuit Seoul naar Yangon, met als tussenstop Bangkok. Daar bezochten we de mooie Bamboo-bar, waar het personeel ons inmiddels kent, en de band voor de tweede keer dit jaar hetzelfde verzoeknummer voor ons speelt. Hetzelfde nummer dat bijna 4 jaar geleden ook over de Bosporus in Istanbul klonk, op onze trouwdag: East of the Sun, West of the Moon. Niet een bestaande, vaste plek op aarde, maar een symbool voor onze reizen, die voorlopig nog klaar zijn.

 

1 comment on “Een jaar in AziëAdd yours →

  1. Na onze trip naar Sneek …( hoe klinkt dit na jullie verhaal) nogmaals de film van Seoul bekeken zo mooi
    vind ik die. Vooral de kleuren en de ijskristallen die zo duidelijk te zien zijn. En wat een rustige pistes of verbeeld ik me dat. Het verhaal van jullie jaar in Myanmar is indrukwekkend . Wij hebben wij het steeds gevolgd, maar het lijkt zoveel meer als je het zo verzameld leest. Een jaar geleden op avontuur en nu dit eindresultaat (bijna). Geweldig !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *